Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Σε στασιμότητα η ελληνική αιγοτροφία

Πρωτιά στον τομέα εκτροφής γιδιών κατέχει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το εθνικό ποίμνιο να αριθμεί 5,3 εκατ. αίγες και να αντιπροσωπεύει το 47,6% των αρμεγόμενων γιδιών στην ΕΕ.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Σε επίπεδο περιφερειών, ο μεγαλύτερος αριθμός γιδιών συναντάται στην Κρήτη (περί τις 600.000) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 501.729 γίδια. Η Θεσσαλονίκη, δε, είναι πρώτη σε αριθμό γιδιών (132.180) σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθεί η Χαλκιδική (106.500). Η εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων της γιδοτροφίας ωστόσο παραμένει μικρή, καθώς ο κλάδος είναι ο λιγότερο εκσυγχρονισμένος στην ελληνική κτηνοτροφία.
Τα στοιχεία του κλάδου της αιγοτροφίας παρουσιάστηκαν χθες το πρωί σε ημερίδα του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Η συμβολή της αιγοτροφίας στην αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας: προβλήματα και προοπτικές», που έγινε σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο κ. Γεράσιμος Αρσένος, διευθυντής του εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, «παρά τον μεγάλο αριθμό γιδιών στη χώρα, η Ελλάδα έχει ένα διεθνώς γνωστό τυρί, τη φέτα, ενώ η Γαλλία, με 1,5 εκατ. γίδια, διανέμει στις αγορές πολλά επώνυμα τυριά». Ο κ. Αρσένος, που είναι και μέλος της ερευνητικής ομάδας του κοινοτικού έργου SOLID, περιέγραψε ότι μεταξύ των παραγόντων που εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη της γιδοτροφίας, όπως και γενικά της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, είναι η ανεξέλεγκτη εισαγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης, η μεγάλη διαφορά μεταξύ τελικής τιμής και τιμής παραγωγού και η «αφαίρεση» μεριδίου του παραγωγού από τους μεταποιητές και εμπόρους των προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Μικρά ποίμνια, γέροντες βοσκοί
Η πλειοψηφία των ελληνικών ποιμνίων γιδιών είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους, με αποτέλεσμα να είναι αντιοικονομική η εκτροφή γιδιών, ενώ οι περισσότεροι από τους εκτροφείς είναι πλέον γέροντες χωρίς αντικαταστάτες. «Το μέλλον του κλάδου θα κριθεί από την έκβαση των προσπαθειών για δημιουργία επιχειρηματικού πνεύματος στους εκτροφείς και στη διαμόρφωση κατάλληλου πλαισίου συνεργασίας με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη/παραγωγή καινοτόμων προϊόντων από γίδινο γάλα, με εξαγώγιμα χαρακτηριστικά», σημείωσε ο κ. Αρσένος. Παράλληλα, τα μικρά ποίμνια θα πρέπει να αναβαθμιστούν, με στόχο τη δημιουργία ημιεντατικά εκτρεφόμενων ομάδων 300-500 ζώων που να συνδυαστεί με ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για βελτίωση της ποιότητας γάλακτος και των μεθόδων εκτροφής. Το μέλλον του κλάδου θα κριθεί επίσης από τον αριθμό των νέων ανθρώπων που θα στραφούν στη γιδοτροφία, χρησιμοποιώντας βελτιωμένους γενότυπους και υιοθετώντας εντατικοποιημένες μεθόδους εκτροφής (π.χ. μηχανικό άρμεγμα).
Τα λιβάδια είναι ο φυσικός πόρος ανάπτυξης της αιγοτροφίας, σύμφωνα με τον δρα Παναγιώτη Πλατή, δασολόγο-λιβαδοπόνο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ. Σύμφωνα με τον κ. Πλατή, στην Ελλάδα οι λιβαδικές εκτάσεις καταλαμβάνουν το 39,4% της γης, τα δάση 22,6%, οι γεωργικές καλλιέργειες το 29,8% και οι λοιπές εκτάσεις το 8,2%. Από τις λιβαδικές εκτάσεις, που είναι σε σύνολο 5,2 εκατ. εκτάρια, τα 1,70 εκατ. εκτάρια (12,9%) είναι ποολίβαδα, τα 250.000 εκτάρια (1,90%) είναι φρυγανολίβαδα, τα 780.000 εκτάρια (5,9%) θαμνώνες και τα 2,47 εκατ. εκτάρια (18,7%) δασοσκεπείς εκτάσεις. Το 75% των εκτάσεων ανήκουν στο δημόσιο, το 9% στους ΟΤΑ και το 16% σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το 95% της κτηνοτροφίας στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές ασκείται στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Στην Ελλάδα εκτρέφονται 8.888.655 πρόβατα, 5.275.454 αίγες και 622.766 βοοειδή.
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου