Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Γιατί οι Έλληνες πίνουν το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη

Του Βασίλη Γεώργα

Θύματα του ελλιπούς ανταγωνισμού και του κρατικού προστατευτισμού που εξακολουθούν να απολαμβάνουν στην Ελλάδα οι παραγωγοί και οι γαλακτοβιομηχανίες, στο όνομα της ανύπαρκτης ανταγωνιστικότητας του ελληνικού γάλατος, είναι οι Έλληνες καταναλωτές που υποχρεώνονται να πληρώνουν μέχρι και 70% υψηλότερες τιμές από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για να αγοράσουν ένα λίτρο γάλα.

Η αλυσίδα της ακρίβειας που ξεκινά από τους αγελαδοτρόφους και τις βιομηχανίες και φτάνει μέχρι τα ράφια των σούπερ μάρκετ, όχι μόνο δεν έχει αποδυναμωθεί από την «εσωτερική υποτίμηση», αλλά χρόνο με το χρόνο δένει όλο και πιο ισχυρά τους κρίκους της, με αποτέλεσμα οι τιμές να καλπάζουν σταθερά τα τελευταία χρόνια έχοντας οδηγήσει ένα λίτρο νωπού γάλακτος 3,5% να πωλείται από 1,15 έως 1,57 ευρώ όταν στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και αλλού, το ίδιο προϊόν κοστίζει αρκετά κάτω από 1 ευρώ.

Οι πιο καλοπληρωμένοι παραγωγοί στην Ευρώπη

Ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας, οι Έλληνες παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος, είναι από τους πλέον ευνοημένους καθώς πληρώνονται την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη αμέσως μετά τους Κύπριους, σχεδόν 43% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου