Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ:Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει των εορτών από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας

Εντατικούς ελέγχους για την ποιότητα και υγιεινή των τροφίμων ζωικής προέλευσης εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους ξεκίνησε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε σφαγεία, κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ. 

Σφαγεία της Πιερίας επισκέφθηκε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011.  

Με την επίβλεψη αρμόδιων κτηνιάτρων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Πιερίας, ελέγχεται η σήμανση των σφαγιων με ευδιάκριτες σφραγίδες που πιστοποιούν τόσο την προέλευση του σφάγιου όσο και τον κτηνιατρικό και υγειονομικό έλεγχο στον οποίο θα πρέπει να έχει υποβληθεί το ζώο, οι συνθήκες που επικρατούν στα σφαγεία, στον τρόπο σφαγής καθώς και οι συνθήκες μεταφοράς των ζώων. 

«Μέχρι στιγμής από τους ελέγχους δεν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις. Στόχος των ελέγχων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι να αποφευχθεί η διάθεση στην κατανάλωση ακατάλληλων ειδών», δήλωσε η Ευδοκία Γεωργίου- Κίτσιου, που αναφέρθηκε στους συνεχείς ελέγχους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών προκειμένου να καταλήγουν στον καταναλωτή ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα. 

Αυστηρός είναι και ο ποιοτικός έλεγχος των νωπών οπωροκηπευτικών που διενεργείται από αρμόδια κλιμάκια της Π.Ε. Πιερίας. Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011 η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου συνοδευόμενη από υπαλλήλους της υπηρεσίας προέβησαν σε επιτόπιο έλεγχο στη λαϊκή αγορά της Κατερίνης για την ποιότητα των αγαθών. 

Ο έλεγχος επικεντρώνεται στην τυποποίηση , τη συσκευασία και τη σήμανση των οπωρολαχανικών καθώς και στη συμμόρφωση με τις ποιοτικές προδιαγραφές εμπορίας. 

Συγκεκριμένα, στον έλεγχο τυποποίησης παρατηρείται η κατάταξη προϊόντων σε ποιοτικές κατηγορίες με κριτήρια το βαθμό ωριμότητας, την ποικιλία, το μέγεθος, το χρώμα, την ομοιογένεια και την φυσική κατάσταση των προϊόντων. Παράλληλα, ελέγχονται οι συσκευασίες αλλά και η ύπαρξη σήμανσης στα προϊόντα με την οποία υποχρεωτικά πιστοποιείται ο αριθμός μητρώου του εμπόρου, το προϊόν, η προέλευση του προϊόντος και η ποιοτική του κατάταξη. 

Εξονυχιστικές ήταν όμως και οι επιθεωρήσεις σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και σε σούπερ-μάρκετ της Κατερίνης, που πραγματοποίησαν υπάλληλοι των τμημάτων Εμπορίου, Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Πιερίας προκειμένου να ελέγξουν την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων αλλά και τους χώρους. 

« Στόχος των ελέγχων δεν είναι η επιβολή προστίμων αλλά η διασφάλιση της ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων καθώς και των συμφερόντων των πολιτών κυρίως σε αυτή την οικονομική κρίση που διανύουμε» τόνισε η Ευδοκία Γεωργίου- Κίτσιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου